szukaj ponownie 2012-12-12 / Nagrody
fot.: "Afera solna", UWAGA! TVN

Monika Góralewska z programu ”Superwizjer” otrzymała nagrodę Grand Press w kategorii Reportaż telewizyjny za ”Trzy dni z matką skazanego na śmierć” oraz ”Zobacz, jak wygląda wymiar sprawiedliwości na Białorusi”. Natomiast w kategorii Dziennikarstwo śledcze zwyciężył Tomasz Patora („Uwaga!”), autor materiału „Afera solna”. „Trzy dni z matką skazanego na śmierć”, to reportaż Moniki Góralewskiej o tragedii matki Władysława Kowaliowa skazanego na Białorusi na śmierć za niepowiadomienie władz o planowanym zamachu w mińskim metrze. Natomiast „Zobacz, jak wygląda wymiar sprawiedliwości na Białorusi” to historia skandalicznego śledztwa i procesu, którego efektem były dwa wyroki śmieci. Materiał Tomasza Patory „Afera solna” przedstawia kulisy oszustwa, którego ofiarą padły miliony konsumentów, polegającego na sprzedawaniu soli przemysłowej jako soli spożywczej. Nagroda Grand Press przyznawana jest m.in.: za wybitne walory warsztatowe, znaczenie materiału dla opinii publicznej, indywidualny charakter materiału oraz zachowanie standardów etycznych dziennikarstwa. Konkurs organizowany jest od 1997 roku przez miesięcznik "Press". W tym roku zgłoszono 645 prac. Obok tytułu Dziennikarza Roku, przyznano nagrody w ośmiu kategoriach: News, Dziennikarstwo śledcze, Publicystyka, Reportaż prasowy, Reportaż radiowy, Reportaż telewizyjny, Wywiad oraz Dziennikarstwo specjalistyczne.

Zdjęcia: Uwaga_banner_1212.jpg